Siirry pääsisältöön

Lemon curd

 
Lemon curd eli sitruunatahna on ollu jo pitkään testilistalla ja nyt sitte eka kertaa testasin ite sitä tehä. Sitähän voi käyttää mihin vaan, kakkujen täytteisiin, pikkuleipien väliin, kääretorttuihin jne. Suurimmassa osassa ohjeista, mitä löysin, oli tahna valmistettu vesihauteessa. Jossain oli kuitenkin saatu tahna onnistumaan ihan vaan kattilassa ilman mitään hauteita. Kokeilin itse samalla tavalla, ja hyvin onnistu. Liekö sillä sitten väliä miten sen tekee, kun hyvää tulee...

2 sitruunaa
2 kananmunaa
2 dl sokeria
75-100 g margariinia tai voita

Vatkaa sähkövatkaimella kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää sitruunankuoriraaste ja mehu vähitellen. Siirrä kattila levylle ja vaihda sähkövatkain vispilään. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos paksuuntuu. Älä anna kiehua! Tämä kesti itselläni reilut 15 minuuttia. Nosta kattila pois levyltä ja lisää paloiteltu rasva.  
Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa tiiviissä astiassa. Lemon curd säilyy n.2 viikkoa, sikäli kun sitä ei hipistele parempiin suihin. Nimittäin ainakin mun makuun tämä on niin hyvää, että voisin syödä tätä purkillisen sellaisenaan!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman parhaat kahvikehrät

Kahavikeheriä! Näiden kahvikehrien ohje on äidin reseptivihosta parin vuosikymmenen takaa. Ohje on lyijykynällä ruutupaperille kirjoitettu, haalistunut ja käytetyn näköinen, päivätty toukokuulle 1980. Äidin kahvikehräthän on tietysti omasta mielestä maailman parhaita. Yks kesälomapäivä otin härkää sarvista ja kokeilin iteki niiden tekoa. Ihan kahvikehrän makuisia ja näköisiä niistä tulikin. Resepti on pakko laittaa blogiin jakoon ja itselle talteen. Alkuperäisen kellastuneen, jauhotahraisen ohjelappusen vois vaikka kehystää keittiötauluksi ja ripustaa arvoiselleen paikalle. ;)  Maailman parhaat kahvikehrät (n.30 kpl) 150 g margariinia 6 dl vehnäjauhoja 1dl maitoa 50 g hiivaa 2 kananmunaa 2 rkl sokeria Täyte 100 g tomusokeria (pölysokeria niinku ohje sanoo) 100 g margariinia 3 tl vaniljasokeria voiteluun kananmuna päälle raesokeria Nypi margariini ja vehnäjauho muruksi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Kaada seos murun sekaan. Lisää vielä keskenään ke

Mustikka-rahkapiirakka

Mustikkapiirakka kuuluu kategoriaan perinteiset-herkulliset-helpot. Mun lemppari mustikkapiirakoista on juurikin tämä, missä on päällä murukerros.  Kun täytteenä on vielä rahkaa, on makunautinto taattu! Pellillinen 250 g margariinia 8 dl vehnäjauhoja 3,5 dl sokeria 1 tl soodaa 1 tl leivinjauhetta 2 dl piimää tai maitoa 1 muna 500 g rahkaa 1 dl sokeria 2 tl vaniljasokeria 1 muna reilusti mustikoita Sulata margariini ja sekoita kuivien aineiden kanssa murumaiseksi. Ota 1/3 muruseoksesta erilleen ja lisää lopputaikinaan piimä ja muna. Levitä pellille. Sekoita täytteen ainekset keskenään. Levitä pohjan päälle täyte ja ripottele päälle mustikat ja viimeiseksi muruseos. Paista 200 asteessa n. 20 min.

Persikka-rahkapiirakka

  Hiljaista on blogielo! Jotain aina ehtii joskus tekemään, mutta päivittelyyn ei kummasti aikaa irtoa. Mutta sivuharrastushan tämä onkin kaiken muun lisäksi, joten hitaan varmasti päivittyilee tämä reseptipankki. :) Tämän peruspiirakan ohje täältä taitaakin vielä puuttua. Soveltaa voi mielin määrin, tällä kertaa testissä persikkainen versio, joka hävis tuoreeltaan pelliltä suhteellisen nopeasti... Ohje on vanha, siksi lasimitat. Itse käytän juomalasia, jonka vetoisuus on 2 dl. Pellillinen 4 lasia vehnäjauhoja 2 lasia sokeria 3 tl leivinjauhetta 3 tl soodaa 3 tl vaniljasokeria 250 g margarinia Sekoita kuivat aineet ja nypi margariinisulan kanssa murumaiseksi. Ota muruseosta erilleen n. 2 lasillista.  1 muna 1 lasi piimää/maitoa/jogurttia Lisää muna ja neste lopputaikinaan, sekoita tasaiseksi ja levitä pellille. Täyte ½ lasia sokeria 3 tl vaniljasokeria 1 muna 500 g maustamatonta maitorahkaa n.400 g säilykepersikoita Sekoita täytteen ainekset keskenään ja levitä pohjan päälle. R