Siirry pääsisältöön

Syksyn ensimmäinen omenapiiras


Syksyyn kuuluu kaikki ihanat omenaleivonnaiset, vaikkei omenapuita omassa pihassa kasvaiskaan. Ois kyllä ihana jos vois pihapuusta hakea omenat ja tekasta piirakan. Onneksi kaupastakin saa, vaikkei ne tietysti samalta maistu ku kotimaiset ja happamat, jotka on piirakoissa ja paistoksissa mun makuun ainaki just niitä parhaita. Tähän aikaan vuodesta joka paikka on pullollaan kaikkia ihania omppureseptejä, mulla ainaki tuli taas valinnanvaikeus. En sitte osannu päättää ja kehittelin jonku oman version miljoonan muun pohjalta. Ensin ei aiottu maistaa, vaan täyttää pakastinta, mutta... Tietäähän sen miten siinä käy jos pakkasessa on vaniljajätskiä ja keittiössä höyryää pari ihanantuoksuista piirakkaa. Pitihän sitä palanen iteki maistaa ja ai ku oliki hyvää!


Pohja halkaisijaltaan n.27 cm vuokaan
125 g margariinia
4 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
2 dl piimää tai maitoa

Täyte
4-5 keskikokoista omenaa
2 rkl fariinisokeria
2 rkl sokeria
1 rkl kanelia
½ dl vettä
1 prk kermaviiliä
1 kananmuna
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Sekoita sula rasva ja pohjan kuivat aineet muruseokseksi. Ota neljäsosa muruseosta erilleen ja lisää lopputaikinaan muna ja maito. Levitä taikina voidellun vuoan pohjalle. 
Kuori ja kuutioi omenat. Laita omenakuutiot ja vesi paistinpannulle ja kierittele sekaan fariinisokeri, sokeri ja kaneli. Keitä n.5 minuuttia niin, että omenat pehmenevät hiukan.
Sekoita kermaviiliin muna, sokeri ja vaniljasokeri. Levitä pohjataikinan päälle ensin kermaviiliseos ja sitten omenat. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 10 minuuttia. Ripottele piirakan päälle muruseos ja paista vielä noin 20 minuuttia. Tarjoa vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman parhaat kahvikehrät

Kahavikeheriä! Näiden kahvikehrien ohje on äidin reseptivihosta parin vuosikymmenen takaa. Ohje on lyijykynällä ruutupaperille kirjoitettu, haalistunut ja käytetyn näköinen, päivätty toukokuulle 1980. Äidin kahvikehräthän on tietysti omasta mielestä maailman parhaita. Yks kesälomapäivä otin härkää sarvista ja kokeilin iteki niiden tekoa. Ihan kahvikehrän makuisia ja näköisiä niistä tulikin. Resepti on pakko laittaa blogiin jakoon ja itselle talteen. Alkuperäisen kellastuneen, jauhotahraisen ohjelappusen vois vaikka kehystää keittiötauluksi ja ripustaa arvoiselleen paikalle. ;)  Maailman parhaat kahvikehrät (n.30 kpl) 150 g margariinia 6 dl vehnäjauhoja 1dl maitoa 50 g hiivaa 2 kananmunaa 2 rkl sokeria Täyte 100 g tomusokeria (pölysokeria niinku ohje sanoo) 100 g margariinia 3 tl vaniljasokeria voiteluun kananmuna päälle raesokeria Nypi margariini ja vehnäjauho muruksi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Kaada seos murun sekaan. Lisää vielä keskenään ke

Mustikka-rahkapiirakka

Mustikkapiirakka kuuluu kategoriaan perinteiset-herkulliset-helpot. Mun lemppari mustikkapiirakoista on juurikin tämä, missä on päällä murukerros.  Kun täytteenä on vielä rahkaa, on makunautinto taattu! Pellillinen 250 g margariinia 8 dl vehnäjauhoja 3,5 dl sokeria 1 tl soodaa 1 tl leivinjauhetta 2 dl piimää tai maitoa 1 muna 500 g rahkaa 1 dl sokeria 2 tl vaniljasokeria 1 muna reilusti mustikoita Sulata margariini ja sekoita kuivien aineiden kanssa murumaiseksi. Ota 1/3 muruseoksesta erilleen ja lisää lopputaikinaan piimä ja muna. Levitä pellille. Sekoita täytteen ainekset keskenään. Levitä pohjan päälle täyte ja ripottele päälle mustikat ja viimeiseksi muruseos. Paista 200 asteessa n. 20 min.

Persikka-rahkapiirakka

  Hiljaista on blogielo! Jotain aina ehtii joskus tekemään, mutta päivittelyyn ei kummasti aikaa irtoa. Mutta sivuharrastushan tämä onkin kaiken muun lisäksi, joten hitaan varmasti päivittyilee tämä reseptipankki. :) Tämän peruspiirakan ohje täältä taitaakin vielä puuttua. Soveltaa voi mielin määrin, tällä kertaa testissä persikkainen versio, joka hävis tuoreeltaan pelliltä suhteellisen nopeasti... Ohje on vanha, siksi lasimitat. Itse käytän juomalasia, jonka vetoisuus on 2 dl. Pellillinen 4 lasia vehnäjauhoja 2 lasia sokeria 3 tl leivinjauhetta 3 tl soodaa 3 tl vaniljasokeria 250 g margarinia Sekoita kuivat aineet ja nypi margariinisulan kanssa murumaiseksi. Ota muruseosta erilleen n. 2 lasillista.  1 muna 1 lasi piimää/maitoa/jogurttia Lisää muna ja neste lopputaikinaan, sekoita tasaiseksi ja levitä pellille. Täyte ½ lasia sokeria 3 tl vaniljasokeria 1 muna 500 g maustamatonta maitorahkaa n.400 g säilykepersikoita Sekoita täytteen ainekset keskenään ja levitä pohjan päälle. R