Parhaat sämpylät saa mun mielestä ehottomasti puuron jämistä! Yks puuropäivä tein ihan sormituntumalla sämpyt ja tuli kyllä ihan hirmu pehmeitä ja hyviä, eivät kauaa pöydässä vanhenneet. En jaksanu pyöritellä, vaan jätin taikinan tosi löysäksi ja lapoin muffinssipellin koloihin. Taas yks toimiva konsti laiskalle leipurille...
Sämpylöihin kätkeytyi
- kaura-ruis -puuron jämät
- hiivaa
- runsaasti juustoraastetta
- jauhopussien loppuja
- kaura-ruis -puuron jämät
- hiivaa
- runsaasti juustoraastetta
- jauhopussien loppuja
Jäähtyneeseen puuroon lisätään lämmintä vettä ja hiivaa. Kansi päälle, annetaan olla, kunnes kuplii kunnolla. Tyhjennetään sekaan juustoraaste ja jauhopussien jämät, veivataan sekaisin ja annetaan kohota. Läiskitään iloisesti vihellellen muffinssipellin kolosiin tai vaihtoehtoisesti kökköjä pellille ja annetaan nousta vielä sen aikaa, että uuni lämpenee 225 asteeseen. Otetaan pelti kätösiin, pyörähdetään kolme kertaa ja lykätään uunin keskitasolle. Odotetaan niin kauan, kunnes uunista leijailee juustoinen tuoreen leivän tuoksu ja keittiön ovelle alkaa ilmestyä nuuskivia pieniä tai vähän isompiakin neniä. Nostetaan pöytään maitoa, voita ja niin monta voiveistä kuin on syöjääkin. Otetaan kuuma sämppy, poltetaan sormet sitä halkaistessa, laitetaan reunalle voinokare ja haukataan, ennen kuin voi valuu pitkin sormia...
Kommentit
Lähetä kommentti